Sala Toma Caragiu

ZADARNICELE CHINURI ALE DRAGOSTEI

ZADARNICELE CHINURI ALE DRAGOSTEI
de WILLIAM SHAKESPEARE
Traducere de Lucia Verona și Horia Gârbea
Într-o adaptare liberă de Daniela Dima

 


Regia ................................................. Andrei Șerban
Regizor asociat……….……………… Daniela Dima
Decor .................................................. Octavian Neculai
Costume ............................................... Edita Lupea

Make-up ....................................Valentina Sandovici
Regizor tehnic ...................................... Alina Manu

 

 

IMG_7253
IMG_7488
IMG_7544
IMG_7624
IMG_7633
IMG_7700
IMG_7910
JE8A0421 Mihaela Marin
JE8A0454 Mihaela Marin
JE8A0519 Mihaela Marin
JE8A0718 Mihaela Marin
JE8A0802 Mihaela Marin
JE8A0906 Mihaela Marin
JE8A0916 Mihaela Marin
JE8A0935 Mihaela Marin
JE8A1044 Mihaela Marin
JE8A1216 Mihaela Marin
JE8A1398 Mihaela Marin
JE8A1448 Mihaela Marin
JE8A1647 Mihaela Marin
JE8A1724 Mihaela Marin
JE8A1741 Mihaela Marin
JE8A1787 Mihaela Marin
JE8A1792 Mihaela Marin
JE8A1881 Mihaela Marin
JE8A2001 Mihaela Marin
JE8A2061 Mihaela Marin
JE8A2074 Mihaela Marin
JE8A2115 Mihaela Marin
JE8A2210 Mihaela Marin
JE8A2346 Mihaela Marin
JE8A2358 Mihaela Marin
JE8A2492 Mihaela Marin
JE8A2517 Mihaela Marin
JE8A2805 Mihaela Marin
JE8A3028 Mihaela Marin
01/36 
start stop bwd fwd

DISTRIBUȚIA:
BEROWNE Șerban Pavlu
REGELE George Ivașcu
LONGAVILLE Alin State
DUMAINE și ANTON BONT Lucian Ifrim
TĂRTĂCUȚĂ Cătălin Babliuc
DON ADRIANO DE ARMADO Constantin Dogioiu
BOYET Catinca Nistor
PRINȚESA Ioana Anastasia Anton
ROSALINE Alexandra Fasola
KATHERINE Silvana Negruțiu
MARIA și JUAQUINETTA Maria Vârlan
MOLIE Adela Bengescu

Zadarnicele chinuri ale dragostei from bulandra on Vimeo.

 

Andrei Șerban: Războiul sexelor în "Zadarnicele chinuri ale dragostei" și tema dragostei...

Tema dragostei din "Zadarniciele chinuri ale dragostei", una dintre primele comedii scrise de Shakespeare, (după unii, chiar prima sa piesă), a fost continuată mai  târziu  într- o altă comedie, "Mult zgomot pentru nimic", care atunci avea un titlu diferit. În timpul lui Shakespeare, la Globe, cele două piese se jucau împreună, prima în original se numea "Love's labour's lost", a doua "Love's labour's won"- care, traduse literal, ar fi: "Eforturile pierdute ale dragostei", urmate de "Eforturile câștigate ale dragostei". La Teatrul de Comedie se joacă "Mult zgomot pentru nimic", spectacol pe care l-am montat recent, și acum la Bulandra "Zadarnicele chinuri ale dragostei". E interesant de urmărit aceste două comedii în teatru, să vedem cât de diferit e tratat subiectul. "Mult zgomot" are un final așa zis fericit, un fel de happy-end ciudat, cu Beatrice și Benedick acceptând să se căsătorească, după ce s-au războit cumplit toată piesa.  Războiul sexelor în "Zadarnicele chinuri" e mai complex și cu un final enigmatic, nu neaprat vesel, cum s-ar așteapta într-o comedie. Anunțul morții întrerupe spectacolul și ne găsește pe toți, actori și spectatori, nepregătiți.  Pentru un public modern titul este mai familiar decât piesa însăși, căci textul pare deseori obscur și poate de aceea se joacă rar (în România cel puțin), căci pare mai mult o piesă "de citit", datorită subtilităților de limbaj, un puzzle erudit, intenționat de autor să ne provoace, să ne atenționeze asupra felului în care distorsionăm sensul cuvintelor,  denaturând limbajul. Dar cum să facem ca acest text scris acum peste 400 de ani să vibreze în secolul 21? Înțelegerea noastră e limitată și subiectivă, suntem atinși de un aspect sau altul și încercăm să transmitem ce ne-a atins pe noi. Nu putem cuprinde tot ce a sugerat Autorul, universul lui e mult prea vast. Peter Brook, marele regizor shakespearian, s-a preocupat toată viața să găsească sensul cel mai imediat al relației noastre cu opera lui și iată ce spune: "cu ani în urmă se susținea că piesele lui Shakespeare trebuie jucate așa cum au fost scrise. Azi absurdul unei asemenea afirmații e mai mult sau mai puțin recunoscut, căci nimeni nu știe  ce formă scenică a avut Autorul în minte... O experiență teatrală trebuie să fie legată de pulsul propriului timp, arta teatrului trebuie să aibă o fațetă a vietii de zi cu zi, pentru că omul e interesat in primul rând de viața pe care o cunoaște. Teatrul nu trebuie să fie plictisitor, nici convențional. Trebuie să fie neașteptat. Teatrul ne duce spre adevăr prin intermediul surprizei, al emoției, prin joc și printr-o formă de bucurie".

În teatru, (o spun din experiența proprie) viitorul și trecutul nu au nicio importanță. Singurul lucru care contează e adevărul momentului prezent, doar experiența care-i unește pe actori și pe spectatori. 

 

TREAPTA A NOUA

marmura
TREAPTA A NOUA

de Tom Ziegler

traducerea și adaptarea scenică:

Anca Maria Colțeanu

CORIOLANUS

CORIOLANUS

Un spectacol de Alexandru Darie

 

Premiera 25 octombrie 2018

Durata spectacolului: 3h45 cu pauza

 

 

 

DSC_0036
DSC_0041
DSC_7551
DSC_7615
DSC_7776
DSC_7784
IMG_2018
IMG_20181008_135301
IMG_20181008_135752
IMG_3294
01/10 
start stop bwd fwd


 

„Coriolanus” este o megaproducţie îndelung aşteptată care redeschide apetitul pentru magia, consistenţa şi impactul teatrului ca „oglindă a vieţii”; un spectacol care revitaliează peisajul nostru teatral conferindu-i un plus de fermitate, personalitate, măreţie şi catarsis. Lasaţi-vă telefoanele la garderobă! Tot ce e esenţial, tot ce e obligatoriu să se întâmple în următoarele patru ore, se va petrece pe scenă. Şi garantez că va lăsa urme. (Răzvana Niţă)

Darie, Neculai si Deliu au adus Hollywood-ul intr-o sufragerie! Si asta e prima dovada de genialitate a unui spectacol cum n-a mai fost altul, vreodata, prin locurile acestea. (Mihai Brezeanu)
 

Spectacolul lui Alexandru Darie e o uriașă dezlănțuire de forțe, din care nu lipsește nimic. Totul e construit cât mai realist, luptele se dau în fața ta, la doar câțiva metri, bombele explodează acolo, oameni în flăcări traversează scena, efecte de Hollywood sunt reproduse în teatru într-un fel în care nu le credeai posibile. Sunt lacrimi, e sânge, e foc, e frică, e război. (Monica Andronescu)

Prin „Coriolanus“, spectacolul său de la Teatrul Bulandra, regizorul Alexandru Darie reînnoadă cu tradiţia marilor sale spectacole din anii ’90: vizuale, de o intensitate aproape epidermică, la scară mare şi pe teme mari. Textul lui Shakespeare indică clar duşmanul oricărei societăţi: populismul şi voinţa monstruoasă a plebei, ceea ce în epoca noastră, cu dominaţia reţelelor sociale şi aşa-zisa „democratizare“ a gusturilor, devine foarte actual. (Doinel Tronaru)

Coriolanus este un spectacol eveniment, un manifest de idei elaborat cu mijloace teatrale. Și chiar dacă poți să nu fii de acord cu aceste idei, contrazise cu argumente de tot spectrul politic de la centru spre stânga, spectacolul merită tot respectul atât pentru conținutul pe care îl poartă, cât și pentru felul coerent și plin de forță cu care transcrie acest conținut în scenă. Într-o societate pentru care ideile ar mai conta, un asemenea spectacol ar merita să genereze o dezbatere de idei în amfiteatrul mai mare al opiniei publice. (Cristina Modreanu)

“Gloata hranita gratis distruge statul”. E una dintre replicile care imi zornaie si acum in urechi, dupa o seara cu o capodopera: montarea lui Alexandru Darie a lui Coriolan. (Lucian Mândruţă)

Prin amploarea viziunii, prin actualitatea politică, spectacolul „Coriolanus“ al regizorului Alexandru Darie se impune ca o realizare de referință a Teatrului Bulandra. (...) Alexandru Darie proclamă de la înălțimea experienței sale teatrale exemplare necesitatea întoarcerii la acest fel de teatru serios, care pune în discuție, din punct de vedere politic, eterna problemă a puterii în relație cu masele și, filozofic, idei despre victoriile iluzorii, despre conducători și deșertăciunea gloriei, fidelitate și trădare, dar mai ales despre unicitatea omului, despre individualitate și obligația de a ține cont de ea. (Doina Papp)

O legătură, între ieri și azi. Când în pofida multor, multor ani ce ne despart de povestea real istorică a lui Coriolanus ai impresia că spectacolul de la Bulandra a reușit un mic miracol artistic. Doua milenii, atât de îndepărtate, mi-au devenit deodată foarte, foarte apropiate, deși nici un moment nu am pierdut prezența fiecăreia, a celor două lumi. Erau două și erau una. „Găselnița” unor costume dintr-o epocă veche în timpul nostru sau invers, de obicei e doar un truc. O mică șmecherie de inovator ce vrea, cu ori ce chip să fie recunoscut modern și super-personal. Aici „trucul” nu mai e așa ceva. Ci realmente o exprimare plastică a unei stări, a unor lucruri ce nu se schimbă. Lucruri ? Nu. Caractere? Da. Știam că „Bulandra” are un ansamblu artistic, tehnic și actoricesc bun, câteodată foarte bun. Și „Coriolanus” nu dezminte credința mea, așa că trebuie să amintesc și numele colaboratorilor lui Ducu Darie la acest real succes. Pentru mine sunt nume noi și nume de mult cunoscute. Partea decorativă, adică scenă și sală, poartă numele arhitectului Octavian Neculai, îmbrăcămintea lor, o are la bază pe Lia Manțoc, muzica pe Cristian Lolea, iar regizorul Darie e și autorul luminii spectacolului. Toți, împreună și separat, merită mulțumirile noastre, ale spectatorilor. (Lucian Giurchescu)

Citeam, într-un interviu oferit de Alexandru Darie, că a simţit nevoia - montând acest spectacol - să scoată din el frica, groaza spre care-l împinge luciditatea. Şi sub acest aspect, cred că ne aflăm în faţa unei depline izbânzi artistice. (Bogdan Burileanu)

În cei aproape doi ani în care am repetat la Coriolanus am învăţat extrem de multe lucruri, atât profesionale cât şi pur şi simplu umane, şi practic mi-am mai făcut o "şcoală", pe lângă învăţăturile pe care le-am deprins şi încă le deprind din anii de facultate. O şcoală de teatru, teatru în cea mai pură formă a lui, teatru de calitate, teatru grandios, teatru adevărat. O şcoală pe care nu ţi-o oferă din păcate nimeni, pe care trebuie să o "furi" cum poţi, atât de necesară pentru a completa puţinii ani de studiu pe care îi avem la dispoziţie pentru aprofundarea unei arte atât de complexe. (Vlad Brumaru)

Prin montarea spectacolului „Coriolanus” de William Shakespeare la Sala „Toma Caragiu” a Teatrului Bulandra, Alexandru Darie face cea mai coerentă demonstraţie de gând regizoral limpede într-un spectacol de teatru politic care nu adaptează un text scris cu mai bine de 400 de ani în urmă despre un subiect încă şi mai vechi cu alte multe secole. „Coriolanus”, cu toate că este îmbrăcat în uniformele militare contemporane şi zdrenţele uşor recognoscibile ale prezentului şi dotat cu replici de armament foarte veridic, nu este o adaptare după piesa lui Shakespeare. Este chiar cea scrisă de el însuşi. Şi nu dezbate nicio problemă de identitate, nici de toleranţă, nici de migraţie scăpată de sub control, nici de egalitate de orice fel. Este unul dintre spectacolele care transmit un mesaj clar şi limpede, asumat, într-o manieră perfect justificată artistic; nu este nici numai „teatru de dragul teatrului”, nici propagandă boită cât să pară artă. Este un spectacol solid, robust, în care personajul principal este gândul regizoral ca un fir roşu dus fără să se încâlcească de la un capăt la celălalt în cele peste patru ore; o demonstraţie de mesaj social şi un comentariu pertinent şi lucid al vieţii cotidiene transmise cu mijloace exclusiv teatrale. (Alina Epîngeac)

 „Coriolanus” marchează revenirea lui Alexandru Darie la teatrul politic, reprezintând aducerea actorului înapoi în arena socială şi politică şi reconfirmând aderenţa regizorului la un tip de teatru pe care Lev Dodin îl numea „teatru serios”.  Este un spectacol cu trimiteri foarte concrete la actualitate. „Ştim cu toţii afirmaţia lui Orwell – cine nu cunoaşte istoria, riscă să o repete”, spune Alexandru Darie. (Simona Chiţan)

Coriolanus nu este un spectacol despre trecut, dimpotrivă. Darie evită o actualizare in corpore a textului, preferînd nişte aluzii: soldaţii au uniforme şi arme ca trupele NATO (trimitere la conflictele din Irak, Afganistan şi Siria şi la controversele care le însoţesc), plebeii înfometaţi vorbesc spaniola (referire la crizele alimentare din Venezuela, unde inflaţia a atins 80.000%), personajele folosesc replici cunoscute ale unor politicieni români, refugiaţii par a vorbi arabă. Spectacolul este o reflecţie asupra unui conflict în care nu există bine şi rău: cîţiva obsedaţi de putere se luptă cu mase lipsite de gîndire critică şi inapte de a-şi urmări interesele. Este aici un pesimisim profund al regizorului faţă de lumea contemporană. Şi nu aş zice că este gratuit. (Oana Stoica)Citeste mai mult: adev.ro/pmaz1h

 

„Coriolanus” marchează revenirea lui Alexandru Darie la teatrul politic, reprezintând aducerea actorului înapoi în arena socială şi politică şi reconfirmând aderenţa regizorului la un tip de teatru pe care Lev Dodin îl numea „teatru serios”. Este un spectacol cu trimiteri foarte concrete la actualitate. „Ştim cu toţii afirmaţia lui Orwell – cine nu cunoaşte istoria, riscă să o repete”, spune Alexandru Darie.

Citeste mai mult: adev.ro/pmaz1h

 

„Coriolanus” marchează revenirea lui Alexandru Darie la teatrul politic, reprezintând aducerea actorului înapoi în arena socială şi politică şi reconfirmând aderenţa regizorului la un tip de teatru pe care Lev Dodin îl numea „teatru serios”. Este un spectacol cu trimiteri foarte concrete la actualitate. „Ştim cu toţii afirmaţia lui Orwell – cine nu cunoaşte istoria, riscă să o repete”, spune Alexandru Darie.

Citeste mai mult: adev.ro/pmaz1h

 

PE LACUL AURIU

PE LACUL AURIU
de Ernest Thompson
Traducere: Radu Beligan și Liviu Dorneanu
Adaptare: Dinu Cernescu

 

Distribuția
 
Tom: Virgil Ogășanu
Kate: Valeria Ogășanu
Claudia: Ana Ioana Macaria
Bill: Lucian Ifrim
Billy: Alin Potop

Regia artistică: Dinu Cernescu
Scenografia: Maria Miu
Asistent regie: Cătălina Baciu
Ilustrație muzicală: Vasile Manta

Sufleor: Liana Ornea
Regizor tehnic: Mihaela Oance

IMG_1650
IMG_1783
IMG_2011
IMG_2181
IMG_2550
IMG_2562
IMG_2847
1/7 
start stop bwd fwd

Data premierei: 3 iunie 2017

Durata spectacolului: 1.40h

Doi bătrâni, o casă și un lac. Superficial doar atât conține piesa.
Când însă intri în spațiul ei interior, descoperi cât de bogată este.
De 50 de ani Kate îl iubește pe Tom, bărbatul ei; Claudia, fiica lor, luptă pentru dragostea lui Tom care ar fi dorit un băiat. Billy, copilul bezmetic al lui Bill caută și el dragostea familiei lui.
Bill se va căsători cu Claudia și toate conflictele se vor liniști, acolo, la malul lacului.
Spectacolul nostru se vrea o oază de zâmbete, de dragoste și de liniște într-o lume anormală care ne înconjoară.
În final cred că toți am dori să rămânem acolo, pe malul lacului auriu. (Dinu Cernescu)

Loreta Popa: Am văzut „Pe lacul auriu” la Teatrul Bulandra chiar în seara premierei, și poate pentru prima dată după mult timp am simțit că mă întorc acasă. Am simțit harul lui Dinu Cernescu, la fel cum am văzut lacrima de fericire din colțul ochiului lui Ducu Darie la finalul spectacolului. Sala era realmente cucerită. M-am bucurat că am respirat pentru câteva ore aerul unui câmp încărcat de florile creației.

Horia Ghibuţiu: Piesa „Pe lacul auriu”, care a avut premiera la Teatrul Bulandra spre finalul actualei stagiuni, în regia venerabilului Dinu Cernescu (marele om de teatru merge pe 82 de ani), e o melodramă de familie care merge direct la sufletul publicului.

Răzvana Niță: Toată gama pe care Valeria şi Virgil Ogăşanu o experimentează cu succes – de la cinism la iubire necondiţionată, de la bombănit-mormăit la seducătorul acord – emoţionează şi reprezintă marele câştig al spectacolului. Această sinceritate senină, această simplitate asumată, această nostalgie care ţine şi de preaplinul vieţii dar şi de iminenţa şi discreţia sfârşitului construiesc un pod solid între scenă şi sală.

Ileana Lucaciu: “Pe lacul auriu” este spectacolul așteptat de publicul sătul de mizeria din jur a realității, o reprezentația amuzantă și emoționantă despre noi și familiile noastre. Teatrul “Bulandra” va înregistra și prin acest spectacol de “teatru adevărat” din zona comediei, un număr record de reprezentații.

MACBETH

Macbeth


de William Shakespeare

Traducerea Horia Gârbea

Regia MICHAL DOCEKAL

Dramaturgia Daniel Pribyl

 

MARMURĂ

marmura
MARMURĂ

de IOSIF BRODSKI
Traducerea de Maşa Dinescu

Regia YURI KORDONSKY

THE BACH FILES

The Bach FilesO noua productie
Bulandra per Musica!
Premiera extraordinara in cadrul Festivalului George Enescu 2015
Un spectacol de Alexandru Darie

The Bach Files

Muzica Adrian Enescu pe teme de J.S.Bach
Scenografia Octavian Neculai
Cu: Zoli Toth Project

OMUL CEL BUN DIN SECIUAN

Omul cel bun din Seciuan


de Bertolt Brecht
Traducerea și adaptarea: Andrei Șerban și Daniela Dima

Coregrafie și instructaj actoricesc: ANDREI ȘERBAN

Ivanov

IMG_6005

 

Ivanov

by A.P. Chekhov

Translation by Dana Dima

Stage adaptation by Andrei Şerban

The Jester

01

The Jester

after A.P. Chekhov

Translation of texts by Izolda Vârsta

Stage adaptation by Niculae Urs and Horaţiu Mălăele

A Lost Letter

o


 

A Lost Letter

by I.L. Caragiale

Oscar and the Lady in Pink

1oscsiroz

 

Oscar and the Lady in Pink

after Eric Emmanuel Schmitt

Translation by Paola Bentz-Fauci

 

Spectacolele Teatrului Bulandra se adreseaza persoanelor cu varsta de peste 14 ani