Evenimente

Necrolog Alexandru Darie

Cu profund regret, Teatrul Bulandra anunţă dispariţia prematură a directorului său, regizorul Alexandru Darie.

Suntem cu toţii alături de familia îndurerată.

Odihneşte-te în pace, Ducu!

Citeşte mai mult...

Comunicat de presă 13 iunie 2019

PRIMĂRIA CAPITALEI PRIN ARCUB ANUNȚĂ A VI-A EDIȚIE A

FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL AL ȘCOLILOR DE TEATRU,

susținut de Andrei Șerban, Marius Manole și Șerban Pavlu


Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, în parteneriat cu Asociația Festivalul Internațional al Școlilor de Teatru, Teatrul Bulandra și Teatrul Metropolis, U.N.A.T.C., cu sprijinul ICR, organizează între 1 şi 7 iulie la Festivalul Internaţional al Școlilor de Teatru (FIST), un eveniment ajuns la cea de-a VI-a ediție și care este recomandat de nume mari ale scenei românești: regizorul Andrei Șerban și actorii Marius Manole și Șerban Pavlu.

Intrarea va fi liberă și anul acesta, la cea mai bogată ediție a festivalului, la care managerul și selecționerul Catinca Maria Nistor a invitat să participe 11 renumite facultăți de teatru și artă dramatică, șase din țară și cinci din străinătate.

Citeşte mai mult...

Campania Naţională „Artiştii pentru artişti” 2019

Campania Naţională „Artiştii pentru artişti”, prin UNITER, pentru a 18-a oară, oferă sprijin financiar artiştilor cu probleme grave de sănătate şi existenţă.

Pot fi beneficiari ai campaniei artiști, indiferent de vârstă, din toată țara, care trec printr-o perioadă dificilă a vieții lor, cu probleme medicale și o sănătate precară.

Sunt multe feluri de a fi activ și de a face ceva concret pentru această cauză.

Și nu este vorba doar despre solidaritatea de breaslă! Este vorba, în primul rând, despre solidaritatea umană!

Citeşte mai mult...

Ne știm de 100 de ani

Teatrul Bulandra va găzdui marţi, 4 şi miercuri, 5 decembrie a.c.

Spectacolul Ne ştim de 100 de ani în regia lui Ştefan Iordănescu pe un text de Vlad Tăuşance. Spectacolul, având în distribuţie actori ai teatrelor partenere, reprezentative pentru cele patru regiuni ale ţării, interpretează explicit şi metaforic tema Centenarului, spectatorii fiind invitaţi să descopere ce îi uneşte şi ce îi desparte pe români după 100 de ani.

Ne știm de 100 de ani unește patru teatre din patru regiuni istorice

Spectacolul de teatru Ne știm de 100 de ani pune în joc, în regia lui Ștefan Iordănescu, mai multe definiții posibile ale României și românilor, pornind de la un text de Vlad Tăușance. După premiera și spectacolul din 6 și 7 octombrie, de la Teatrul „Anton Pann” Râmnicu Vâlcea, spectatorii din Arad, Reșița, Piatra Neamț, Timișoara și București sunt invitați să descopere ce ne unește și ce ne desparte în România centenară.

Spectacolul interpretează tema Centenarului pe mai multe paliere, explicit și metaforic, fără a se feri de umorul critic sau abordări teatrale inovatoare. Distribuția de opt actori susține o desfășurare amplă de personaje și tipologii, actuale și tradiționale, de la provincie la diaspora sau Piața Victoriei. „Vedem Unirea ca pe un proces organic și continuu, un exercițiu de o sută de ani de negociere a așteptărilor, a deziluziilor și victoriilor noastre. Tocmai această diversitate de tonuri și teme a fost provocarea pe care am propus-o echipei care a inclus compoziție muzicală, coregrafie, light și video design, precum și o scenografie complexă” a explicat Ștefan Iordănescu, regizorul și inițiatorul proiectului.

Citeşte mai mult...

In memoriam Lucian Pintilie

Regizorul Lucian Pintilie, unul dintre creatorii care au influenţat definitoriu istoria Teatrului Bulandra, figură emblematică a teatrului şi cinematografiei româneşti de peste 50 de ani, s-a stins din viaţă la vârsta de 84 ani.


Un om e liber când hotăreşte să fie liber declara într-un interviu Lucian Pintilie, cuvinte care par să ilustreze perfect traiectoria carierei sale într-o epocă caracterizată prin obscuritate şi tiranie.

Citeşte mai mult...

In memoriam Doris Jurgea

Scenografa Doris Jurgea a încetat din viață în data de 13 februarie 2018, la vârsta de 97 de ani.
Născută la 4 februarie 1921, Doris Jurgea (pe numele real Theodora Aurelia Jurgea Negrilești) a practicat scenografia la Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra” din București, colaborând, pe parcursul carierei, și cu alte importante teatre din țară, precum Teatrul Mic din București (la vremea aceea numit „Teatrul Actorilor de Film”), Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași, Teatrul Municipal din Baia Mare sau Teatrul Municipal Bacovia din Bacău și alte prestigioase instituții culturale din țară. A debutat alături de Tony Gheorghiu, unul dintre cei mai importanți scenografi români, cu prilejul spectacolului „Ion Vodă cel Cumplit”, la Opera Română din București. A fost contemporană cu scenografi precum Dan Nemțeanu, Ovidiu Bubulac și Adriana Leonescu și a colaborat cu regizori remarcabili ai teatrului românesc: Liviu Ciulei, Valeriu Moisescu, Crin Teodorescu, Radu Penciulescu, Marietta Sadova, Moni Ghelerter, N. Al. Toscani, George Rafael, Sorana Coroamă Stanca, George Teodorescu, Dan Micu.
Doris Jurgea a îmbogățit, prin talentul său artistic, personaje, spații scenice și spectacole semnificative, care au rămas în istoria teatrului românesc. Dintre cele mai importante, amintim: „Visul unei nopți de vară” de William Shakespeare, „Anna Karenina” de Lev Nicolaevici Tolstoi, „Vrăjitoarele din Salem” de Arthur Miller, „Jocul de-a vacanța” de Mihail Sebastian, „Tineri căsătoriți caută cameră” de Mihail Roscin, „Trei generații” de Lucia Demetrius, „Lungul drum al zilei către noapte” de Eugene O'Neill, „Pescărușul” de Anton Pavlovici

Cehov, „Menajeria de sticlă” de Tennessee Williams, „O scrisoare pierdută” de Ion Luca Caragiale, „Vicarul” de Rolf Hochhuth. S-a retras în culisele teatrului în anii ’80, iar în anul 2002 a reușit să îmbogățească literatura română cu un volum de memorii semnat de soțul ei, Gheorghe Jurgea Negrilești: „Troica amintirilor. Sub patru regi”, ediție apărută la Editura Cartea Românească, cu o prefață semnată de scriitorul Constantin Țoiu.

Citeşte mai mult...

IRINA ALEXANDRA BANEA, PREMIATĂ LA GALA PREMIILOR MUNICIPIULUI BUCUREȘTI PENTRU ARTĂ ȘI CULTURĂ

24 de personalităţi marcante ale vieţii culturale române au primit din partea Municipalităţii premii de Excelenţă în Cultură în cadrul Galei Premiilor Municipiului București pentru Artă și Cultură.

Teatrul Bulandra anunță cu bucurie că, alături de unele dintre cele mai importante figure ale culturii bucureștene, pe scena galei s-a aflat și tânăra regizoare Irina Alexandra Banea, premiată pentru debutul său regizoral cu spectacolul INCENDII de Wajdi Mouawad.

Deoarece publicul rămâne, pentru noi, cea mai importantă autoritate, vă așteptăm cu drag la reprezentația din data de 8 februarie, la Sala Toma Caragiu.

Nu există premiu mai important decât aplauzele.

Spectacolele Teatrului Bulandra se adreseaza persoanelor cu varsta de peste 14 ani