AICI A TRAIT LIVIU CIULEI

           Povestea lui Liviu Ciulei se identifică, până la a se confunda, cu cea a Teatrului Bulandra, în care s-a afirmat şi a lucrat, influenţându-l cu spiritul său în modul cel mai subtil şi profund.
           A început în 1949 ca actor, adus de doamna Lucia Sturdza Bulandra, devenind în 1957 regizor– montând Omul care aduce ploaia de Richard Nash – şi din 1963 director al teatrului până în 1972; direcţie la care este forţat să renunţe după interzicerea spectacolului Revizorul, montat de Lucian Pintilie.
           Directoratul lui Liviu Ciulei a marcat începutul unei perioade faste pentru Teatrul Bulandra, când  s-au montat spectacole de excepţie: Cum vă place -  un spectacol revoluţionar, creat în 1961 – urmat de alte creaţii geniale - Opera de trei parale, Leonce şi Lena, O scrisoare pierdută.
           A descoperit şi format o şcoală de actori, iar toţi marii actori şi-au legat numele de el: Clody Bertola, Ileana Predescu, Gina Patrichi, Fory Etterle, Toma Caragiu, Octavian Cotescu, Victor Rebengiuc, Irina Petrescu, Mariana Mihuţ, Rodica Tapalagă, Ion Caramitru, Florian Pittiş, Ştefan Bănică toţi aceştia reprezentând generaţia de aur a teatrului românesc.
           Timp de o jumătate de secol, atât viaţa, cât şi cariera artistică a lui Liviu Ciulei au fost prolifice.
           A fost regizor de teatru şi un excepţional regizor de film, arhitect, scenograf, actor, profesor, fiind unul dintre cele mai fervente spirite artistice care au contribuit la renaşterea teatrului în anii ‘50, continuând să creeze şi să ofere publicului un teatru viu, profund marcat de iubirea pentru om şi lupta pentru apărarea drepturilor politico-sociale ale acestuia într-o perioadă din anii comunismului ostilă drepturilor omului.
            Parcursul lui de onoare este lung şi se întinde dincolo de graniţele Teatrului Bulandra, de care a fost atât de profund legat întreaga viaţă.
           Liviu Ciulei a studiat teatrul la Conservatorul Regal de Muzică și Teatru din București (1946), iar ulterior arhitectura (1949). În 1945 a debutat ca actor la Teatrul Mic, alăturându-se apoi echipei Teatrului Municipal din București, (devenit mai târziu Teatrul Bulandra), unde a debutat ca regizor în 1957, montând Omul care aduce ploaia de Richard Nash.
           În 1961 devine celebru cu montarea originală a piesei Cum vă place de Shakespeare. Montează apoi Opera de trei parale (Bertolt Brecht), O scrisoare pierdută (I.L.Caragiale), Azilul de Noapte (Maxim Gorki), Leonce și Lena (Georg Büchner), Elisabeta I (Paul Foster).
Personalitate pluridimensională a teatrului şi filmului – actor, regizor, scenograf, profesor – Liviu Ciulei abordează în chip insolit repertoriul clasic, construind spectacole de anvergură şi luptă pentru ceea ce s-a numit “reteatralizarea teatrului”. Lăsând libertate actorului în interpretare, trădând rigorile timpului şi spaţiului, asociind cuvântul cu dansul, el redeschide calea şcolii regizorale româneşti, îngăduind cu generozitate afirmarea unei întregi pleiade de actori tineri.
          Timp de peste 10 ani este directorul Teatrului Bulandra - între anii 1963 și 1974, funcţie din care este înlăturat de cenzura comunistă în urma interzicerii spectacolului "Revizorul", montat de Lucian Pintilie. Sub conducerea sa, Teatrul Bulandra devine cea mai importantă instituție teatrală a vremii, reunind mari regizori de teatru ca David Esrig, Lucian Pintilie și Radu Penciulescu.
           În 1980 părăseşte România și lucrează în multe țări din Europa, precum și în Statele Unite ale Americii, Canada și Australia. Peste 50 de spectacole înscriu numele său în istoria teatrului de dincolo de ocean. Micului panteon de mari regizori contemporani trebuie să-i adăugăm numele lui Liviu Ciulei. Împreună cu Peter Brook şi Jerzy Grotowski, acest regizor român este un adevărat novator în domeniul teatrului”.  Devine directorul Teatrului Tyrone Guthrie din Minneapolis, Minnesota (Statele Unite), iar din 1986 e profesor de teatru la Columbia University și New York University. Montează şi la Sidney, în Australia, şi pe cele mai importante scene din Germania. Creaţiile lui, realizate peste hotare, l-au transformat în ochii criticii, într-unul “dintre artiştii care au contribuit în mod esenţial la dezvoltarea mişcării teatrale a secolului XX.”
           După 1989 revine în ţară, regizând o serie de piese celebre. Devine director onorific al Teatrului Bulandra, teatrul căruia i s-a dedicat cu trup şi suflet, dar mai ales cu multă iubire.

NR. CRT. SPECTACOLUL ANUL ACTOR REGIZOR SCENOGRAF
COSTUME DECOR
1. Scufita rosie 1949 X   X X
2. Cumpana 1949     X X
3. Mic pitic, inima de voinic 1949 X      
4. Cei din urma 1950 X      
5. Oameni de azi 1952     X X
6. Omul care aduce ploaia 1957   X    
7. Omul cu arma 1958 X   X X
8. Profesiunea doamnei Warren 1958     X X
9. Sfanta Ioana 1958 X X X X
10. Hamlet 1959     X X
11. Sotul ideal 1959     X X
12. Azilul de noapte 1960   X X X
13. Menajeria de sticla 1960       X
14. Passacaglia 1960 X X X X
15. Copiii soarelui 1961 X X    
16. Cum va place 1961 X X   X
17. Costache si viata interioara 1962     X  
18. Rustica 50-60 1962   X    
19. Clipe de viata 1964 X X    
20. Opera de trei parale 1964   X   X
21. Intriga si iubire 1965       X
22. Un tramvai numit dorinta 1965   X    
23. D ale carnavalului 1966       X
24. Moartea lui Danton 1966 X X   X
25. Procesul Horia 1967   X   X
26. Julius Caesar 1968       X
27. Macbeth 1968   X   X
28. Puricele in ureche 1969       X
29. Harfa de iarba 1970       X
30. Leonce si Lena 1970   X   X
31. Play Strindberg 1971 X X X X
32. O scrisoare pierduta 1972 X X   X
33. Puterea si adevarul 1973 X X   X
34. Elisabeta I 1974   X    
35. Tranzit 1974     X X
36. Azilul de noapte 1975   X    
37. Lungul drum al zilei catre noapte 1976   X    
38. Pescarusul 1977 X X   X
39. Furtuna 1978   X   X
40. Lungul drum al zilei catre noapte 1979   X    
41. O scrisoare pierduta 1979 X X   X
42. Gin Rummy 1980   X   X
43. Desteptarea primaverii 1991   X   X
44. Visul unei nopti de vara 1991   X   X
45. Hamlet 2000   X    
46. Henric al IV-lea 2005   X    
47. Sase personaje in cautarea unui autor 2005   X   X

Piese montate la Guthrie Theatre:

As You Like It de William Shakespeare (1981)
Eve of Retirement de Thomas Bernhard(1981)
The Tempest de William Shakespeare(1981)
Peer Gynt de Henrik Ibsen (1982)
Requiem for a Nun de William Faulkner (1982)
Threepenny Opera de Bertolt Brecht si Kurt Weill (1983)
Twelfth Night de William Shakespeare (1984)
Three Sisters de Anton Cehov (1984)
A Midsummer Night's Dream de William Shakespeare (1985)
The Bacchae de Euripides (1987)
The Broken Jug de Heinrich von Kleist (1994)

Filmografie:

Valurile Dunării (1959)
Soldați fără uniformă (1960)
Cerul n-are gratii (1962)
Pădurea spânzuraților (1964)
Facerea lumii (1971)
Decolarea (1971)
Dragostea începe vineri (1972)
Dimitrie Cantemir (1973)
Ceața (1973)
Mastodontul (1975)
Falansterul (1979)