CARAMITRU ION

ION CARAMITRU

Ion Caramitru (n. 9 martie 1942, București) este un actor de teatru și film, dar și regizor român de origine aromână. Este președinte al UNITER din 1990, iar în prezent, din 2005 este directorul Teatrului Național din București. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale în 1964, când a și debutat pe scena Teatrului Național din București, în „Eminescu", de Mircea Ștefănescu. A fost actor și regizor la Teatrul Bulandra, al cărui directorat l-a și deținut în perioada 1990 - 1993. A fost ministrul Culturii între anii 1996 - 2000

Teatrografie

  • Ion Caramitru şi Victor Rebengiuc în Șase personaje în căutarea unui autor de Luigi Pirandello
  • Hamlet - „Hamlet" de William Shakespeare, regia Costache Antoniu, Studioul Casandra, 1963
  • Profesorul - „Steaua fără nume" de Mihail Sebastian, regia Costache Antoniu, Studioul Casandra, 1964
  • Eminescu - „Eminescu" de Mircea Ștefănescu, regia Sică Alexandrescu, 1964
  • Perdican - „Să nu te joci cu dragostea" de Alfred de Musset, regia Moni Ghelerter, 1964
  • Mircea Basarab - „Vicarul" de Alexandru Davila, regia Sică Alexandrescu, 1965
  • Vânzător de ziare - „Un tramvai numit dorință" de Tennesse Williams, regia Liviu Ciulei, 1965
  • Herault - „Moartea lui Danton" de Georg Buchner, regia Liviu Ciulei, 1966
  • Bota - „Procesul Horia" de Alexandru Voitin, regia Liviu Ciulei, 1967
  • Romeo - „Romeo și Julieta" de William Shakespeare, regia Val Mugur, 1967
  • Cezar - „Iulius Cezar" de William Shakespeare, regia Andrei Șerban, 1968
  • Malcolm - „Macbeth" de William Shakespeare, regia Liviu Ciulei, 1968
  • Tommy - „Photo Finish" de Peter Ustinov, regia Petre Sava Băleanu, 1969
  • Leonce - „Leonce și Lena" de Georg Buchner, regia Liviu Ciulei, 1970
  • Lelio - „Mincinosul" de Carlo Goldoni, regia Sanda Manu, 1971
  • Riccardo - „Vicarul" de Rolf Hochuth, regia Radu Penciulescu, 1972
  • Feste - „A douăsprezecea noapte" de William Shakespeare, regie colectivă, 1973
  • Bacon - „Elisabeta I" de Paul Foster, regia Liviu Ciulei, 1974
  • Actorul - „Azilul de noapte" de Maxim Gorki, regia Liviu Ciulei, 1975
  • Pașa din Vidin - „Răceala" de Marin Sorescu, regia Dan Micu, 1977
  • Ferdinand - „Furtuna" de William Shakespeare, regia Liviu Ciulei, 1978
  • Pericle - „Pericle" de William Shakespeare, regia Dinu Cernescu, 1981
  • Hamlet - „Hamlet" de William Shakespeare, regia Alexandru Tocilescu, 1985
  • Cotrone - „Uriașii munților" de Luigi Pirandello, regia Cătălina Buzoianu, 1987
  • Lelio - „Teatrul comic" de Carlo Goldoni, regia Silviu Purcărete, 1992
  • Creon - „Antigona" de Sofocle, regia Alexandru Tocilescu, 1993
  • Iuri Zvonariov - „Sorry" de Aleksandr Galin, regia Yuriy Kordonskiy, 2003
  • Regizorul - „Șase personaje în căutarea unui autor" de Luigi Pirandello, regia Liviu Ciulei, 2005
  • „Dialoguri și fantezii în jazz" - spectacol de poezie și muzică alături de Johnny Răducanu, 2006
  • Eduard al III-lea - „Eduard al III-lea" de William Shakespeare, regia Alexandru Tocilescu, 2008
  • [modificare]Regizor
  • „Amintiri" de Alexei Arbuzov
  • „Neînsemnații" de Terry Johnson
  • „A treia țeapă" de Marin Sorescu
  • „Forma mesei" de David Edgar
  • „Acasă" de David Storey
  • „Șapte dintr-o lovitură" de Lia Bugnar, 2008
  • „Toți fiii mei" de Arthur Miller, 2009

Filmografie

  • Adam și Paul (2004)
  • Amen (2002) - Contele Fontana
  • Misiune Imposibilă (1996)
  • Deep Secrets (1996)
  • Two Deaths (1995)
  • Citizen X (1995)
  • An Exchange of Fire (1993)
  • A Question of Guilt (1993)
  • Kafka (1991)
  • Jute City (1991)
  • Extemporal la dirigenție (1987) -Socrate
  • Liceenii (1987) - Socrate
  • Declarație de dragoste (1985) - Socrate
  • Întunecare (1985)
  • Promisiuni (1985)
  • Ca-n filme (1983)
  • Castelul din Carpați (1981)
  • Iată femeia pe care o iubesc (1981)
  • Ștefan Luchian (1981)
  • Ancheta (1980)
  • Bietul Ioanide (1979)
  • Ecaterina Teodoroiu (1979)
  • Înainte de tăcere (1979)
  • Iarba verde de acasă (1978)
  • Între oglinzi paralele (1978)
  • Împușcături sub clar de lună (1977)
  • Casa de la miezul noptii (1976)
  • Instanța amîna pronunțarea (1976)
  • Marele singuratic (1976)
  • Dincolo de pod (1975)
  • Despre o anumită fericire (1973)
  • Porțile albastre ale orașului (1973)
  • Stejar, extremă urgență (1973)
  • Printre colinele verzi (1971)
  • Baladă pentru Măriuca (1969)
  • Diminețile unui băiat cuminte (1966)
  • Comoara din Vadul Vechi (1964)
  • Pădurea spânzuraților (1964)

Decorații

  • Premiul revistei Cinema pentru interpretare, 1976
  • Premiul Asociației Cineaștilor, 1980
  • Premiul Special al Juriului pentru rolul principal din filmul Luchian, la Festivalul Național al Filmului, Costinești, 1984
  • Ofițer de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic (decorat în 1995 de către Regina Elisabeta a-II-a a Marii Britanii și Irlandei de Nord)
  • Cavaler al Ordinului Literelor și Artelor (Franța 1997)
  • Ordinul pentru Merit al României în grad de Mare Cruce, 2000
  • Doctor Honoris Causa al Universității de Arte "George Enescu", Iași, 2008
  • Crucea Casei Regale a României.