Istoric Teatrul Bulandra


     Teatrul Bulandra, instituţie publică înfiinţată în anul 1947 cu numele de Teatrul Municipal şi-a început activitatea cu un grup de nouă actori, sub conducerea celebrei actriţe Lucia Sturdza Bulandra.
      În 1963 compania a fost rebotezată Teatrul Bulandra, iar Liviu Ciulei devine directorul artistic al teatrului. Marea şi variata sa experienţă ca actor, regizor, scenarist şi arhitect a impus o viziune specială asupra instituţiei, perioada directoratului său fiind asociată cu o adevărată Epocă de Aur a istoriei teatrului românesc.
      În 1991, Teatrul Bulandra devine membru al Uniunii Teatrelor din Europa, în anii 1995 şi 2008 organizând Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa.
      În luna august 2002, Alexandru Darie devine noul director al Teatrului Bulandra, imprimând companiei o nouă viziune cu un spectru mult mai larg de interes artistic. Urmează o altă epocă fastă în istoria Teatrului Bulandra, o perioadă marcată de mari spectacole şi succese, atât în dramaturgia clasică cât şi în cea modernă.
      Între anii 2006-2011, Alexandru Darie a fost Preşedinte al Uniunii Teatrelor din Europa.
     Acum se pun bazele unui nou program coerent şi de lungă durată pentru schimburi culturale, iar importanţa sa în evoluţia companiei îl fac să devină un punct de referinţă în istoria Teatrului Bulandra. Se lansează noi programe culturale din dorinţa de a accesa zone care până atunci nu fuseseră explorate ca musical-ul sau opera. Teatrul neconvenţional văzut ca o alternativă la repertoriul clasic este de asemenea o idee explorată prin diferite programe – Bulandra Underground şi Laboratorul de noapte – care îşi propun să facă publicul conştient de alte forme prin care se poate face şi înţelege teatrul.
      În toată istoria sa de 70 de ani, un punct de referinţă consacrat a fost (şi este) participarea Teatrului Bulandra la festivaluri şi turnee atât în ţară cât şi în străinătate – o categorie al cărui număr este în continuă creştere, de-a lungul timpului Bulandra răspunzând invitaţiilor din ţări ca Italia, Spania, Columbia, Israel, Rusia, Ungaria, Mexic, Portugalia sau Franţa. Aceste participări au fost întotdeauna privite ca nişte oportunităţi: atât de a reprezenta România şi valorile teatrului românesc în medii culturale cât mai diverse, cât şi de a oferi publicului de altă naţionalitate o perspectivă teatrală cizelată în ani lungi de muncă şi creativitate la cel mai înalt nivel.
     Afirmarea în plan internaţional a Teatrului Bulandra, precum şi prodigioasa sa activitate desfăşurată în ultimele două decade, i-au determinat pe consilierii generali ai Primăriei Bucureşti să voteze în unanimitate numirea teatrului BULANDRA-TEATRU AL EUROPEI.

 

 


 

Spectacolele Teatrului Bulandra se adreseaza persoanelor cu varsta de peste 14 ani