MEŞTEŞUGUL VIEŢII

01


MEŞTEŞUGUL VIEŢII
de Hanoch Levin

traducere de Moscu Alacalay si Denise Idel


 

 

Data premierei:15 octombrie 2011

Durata spectacolului: 1h20 fără pauză

 

Iona Popoh Razvan Vasilescu
Leviva Popoh Dana Dogaru
Gunkel Dan Astilean

Scenografia Nina Brumusila
Cântece Ada Milea
Ilustraţia muzicală Felix Alexa
Coregrafie tango Dan Măndiţă, Amalia Iscu

Regia şi light design Felix Alexa

 

"Meşteşugul vieţii", una dintre cele mai apreciate piese ale marelui dramaturg israelian Hanoch Levin, examinează viaţa din perspectiva unui cuplu: speranţe pierdute, viaţă irosită, mânie, violenţă, regrete, dificultăţi de comunicare.

Lupta dulce-amăruie şi disperată din cuplu reflectă întrebări universale. După o viaţă trăită împreună, cei doi au revelaţia profundă a nefericirii.
Spectacolul lui Felix Alexa, care deschide noua stagiune a Teatrului Bulandra, creează un echilibru perfect între umor şi tragic, scoţând la iveală latura crudă şi cinică, comică şi burlescă a universului lui Levin.

La Teatrul "Bulandra", Felix Alexa a montat "Meşteşugul vieţii", de Hanoch Levin, un important dramaturg israelian. Distribuţia s-a dovedit de excepţie nu doar în box-office, ci şi pe scenă. Un spectacol puternic despre căsnicie, comic şi tragic.
Radu Pocovnicu / Flacara / 4 noiembrie 2011

Teatrul Bulandra şi-a deschis stagiunea cu un spectacol care-i va face să jubileze pe toţi divorţaţii din Bucureşti. "Meşteşugul vieţii", textul israelianului Hanoch Levin, pus în scenă de Felix Alexa, este cea mai neagră comedie sau cea mai comică tragedie pe tema vieţii conjugale.
Gabi Lupu, 20 Octombrie 2011

În cea mai mare parte a lui, spectacolul e un duo al unor actori cu enormă experienţă şi la fel de mult talent (.) pe un text pe cît de puternic, pe atît de subtil.
.e atît de reconfortant artistic să întîlneşti pe scenă actori cu atît de multă forţă, atît de dincolo de vîrste şi estetici cum sînt cei doi plus unu protagonişti ai Meşteşugului vieţii.
Iulia Popovici / Observator cultural nr. 587, octombrie 2011

E scurt acest spectacol, e simplu şi convingător, precum şi piesa lui Levin. E profund, e şi dur, dar e adevărat. Cruzimea aici e ca un leac. Leacul pentru ceea ce te determină să spui că eşti un om terminat, leacul pentru a uita de "bomba cu ceas" pe care o cari în spate precum destinul ţi-a hărăzit.
"Meşteşugul vieţii" de la "Bulandra" este o mostră despre cum să cugeţi asupra existenţei. Nu sunt oferite răspunsuri, dar te copleşesc întrebările. Multe, multe întrebări.

Maria Sârbu / 20 octombrie 2011 / Jurnalul Naţional

O anume limpezime a textului, lăsat să existe în toată frumuseţea şi subtilitatea lui, confundabilă la prima vedere cu ceea ce s-ar putea numi "o regie discretă", este cea mai importantă dintre caracteristicile spectacolului de la Teatrul Bulandra. Dar în acest caz, tocmai "regia discretă" face ca motoarele interne ale textului să funcţioneze în ritmul potrivit, în aşa fel încât nuanţele multiple ale replicilor să se impună de la început şi până la sfârşitul reprezentaţiei.
Monica Andronescu 24 Oct. 2011

Este evident că regizorul Felix Alexa a fost cucerit de acest text considerat a fi una din capodoperele lui Hanoch Levin şi a mizat pe trei actori excepţionali: Dana Dogaru, Răzvan Vasilescu şi Dan Aştilean. Aceştia se mişcă într-un spaţiu scenografic foarte inspirat (.) semnat de Nina Brumuşilă, totul fiind completat de cadrul sonor, bogat în ironie, o creaţie marca Ada Milea.
Răzvana Niţă, 14 octombrie 2011

Este comic şi trist felul în care el o trânteşte din pat pe ea, dureros şi impasibil, modul cum ea încearcă să-l înţeleagă pe el. Aici a lucrat Felix Alexa cu atenţie la detalii, iar cei doi actori spun povestea prin toată fibra fiinţei lor.
Te regăseşti în umorul replicilor dintre cei doi, în revolta declanşată, pe rând, în comentariul cântat al Adei Milea, care decupează scenele şi întregeşte mesajul cu ironie şi detaşare.
Cristiana Gavrilă / 3 nov. 2011

Mare meşter în crearea de discursuri dramatice credibile, cunoscutul dramaturg israelian Hanoch Levin e şi un iscusit constructor, cu simţul teatralităţii şi al adevărului scenic. Piesa sa respectă unitatea clasică de timp, loc şi acţiune, dar primeşte, în acelaşi timp, suflul unei trăiri moderne, a omului de azi, supus presiunii anihilante a civilizaţiei urbane care-l însingurează.
Dacă vedem spectacolul de la Bulandra, în regia lui Felix Alexa, vom simţi piesa lui Hanoch Levin ca pe o uimitor de adevărată replică la ceea ce s-ar putea numi „meseria de a trăi”. O pledoarie tandră şi umană pentru viaţă, pentru viaţa în doi (...).
Gândirea regizorală a lui Felix Alexa caracterizată de precizie dă fluenţă spectacolului, distribuind cu măsură accentele, ruperile de ritm.
Spectacolul cu Meşteşugul vieţii care se joacă la Sala Izvor a Teatrului Bulandra, rămâne o izbândă a stagiunii, o creaţie de palmares a echipei.
Doina Papp / Revista 22, nr. 114 / Bucureştiul cultural

Privind cea mai noua premiera de la Bulandra, “Mestesugul vietii” de Hanoch Levin, n-am putut sa spun decat atat: e perfect!

Un blog de teatru si cinema

01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
01/15 
start stop bwd fwd

Spectacolele Teatrului Bulandra se adreseaza persoanelor cu varsta de peste 14 ani