OSCAR ŞI TANTI ROZ

1oscsiroz
OSCAR ŞI TANTI ROZ

dupa Eric-Emmanuel Schmitt
Traducerea: Paola Bentz-Fauci

 

 

 

 

Data premierei: 6 Martie 2010

Durata spectacolului: 1h50 fără pauză

 

Tanti Roz Oana Pellea
Oscar Marius Manole
Peggy Blue Antoaneta Cojocaru
Bacon Cristina Cassian

Dramatizarea si regia: Chris Simion Mercurian

Scenografia: Adina Mastalier

Lighting design: Alexandru Darie

 

Oscar si Tanti Roz nu e doar povestea unui copil nedreptatit de soarta, care sta de vorba cu Dumnezeu; e povestea noastra, a tuturor. Exista in textul lui Eric Emmanuel Schmitt un mesaj tulburator: oricare dintre noi poate fi Oscar, dar cu un dram de noroc in plus. Mai multe zile daruite inseamna sa incerci sa te bucuri de viata, indiferent de cum ti-e harazita - in chip de premiu ori de pedeapsa - fara a uita totusi sa raspandesti binele in jurul tau.

     Spectacolul marcheaza intoarcerea marii actrite OANA PELLEA pe scena Teatrului Bulandra!

 "Am avut din prima o întâlnire aparte cu Oscar şi Tanti Roz şi am ştiut imediat că o să-l fac. Când am citit cartea lui Eric Emmanuel Schmitt, am simţit că ceva se leagă, a fost ca o minune care plutea în aer. (...) Personajul principal din piesa asta nu e Oscar, nu e Tanti Roz, ci Dumnezeu."

      "De ce lasă Dumnezeu pe lumea asta boli şi bolnavi? Dacă e atât de bun, de ce lasă atâta suferinţă? Am găsit şi răspunsul: pentru că viaţa e un împrumut."

      "În secolul nostru uităm de moarte, fiind atât de bolnavi de orgoliu, atât de avizi să fim noi cei mai mari, cei mai tari, cei mai buni, să avem de toate. În starea asta de "beţie" ni se spune: "Ai cancer", şi atunci nimic nu mai are valoare, nimic nu mai contează... Ne dăm seama ce mici suntem, deşi credeam că putem moşteni pământul." 

                                                   Interviu cu Marius Manole, Adevărul, 17.03.2010

                            

      Timp de 150 de minute, Oana Pellea şi Marius Manole ţin spectatorii ţintuiţi în scaune şi cu ochii îndreptaţi spre scenă.

      Neîntrecută  în născocit poveşti şi jocuri, Tanti Roz, ale cărei multiple faţete sunt şlefuite admirabil de Oana Pellea, este cea care-l învaţă pe copil cum să trăiască în fiecare zi ca şi cum ar fi zece ani şi cum să-i scrie scrisori lui Dumnezeu ca să nu se mai simtă singur.

      Oana Pellea revine pe scena de la Bulandra, unde joacă alături de Marius Manole, Antoaneta Cojocaru şi Cristina Casian, trei actori tineri despre care spune că "poate vorbi cu mare dragoste." "Sunt talentaţi, serioşi şi generoşi", spune Pellea. "Între noi e mai mult decât o comunicare. E o întâlnire. Am senzaţia că joc cu el de foarte mult timp. Că nu cunoaştem dintotdeauna. E ca un fel de regăsire." Despre personajul pe care-l interpretează, Tanti Roz, Oana Pellea mărturiseşte: "îmi place să cizelez, să şlefuiesc, să mă joc. Sunt în plin laborator şi asta îmi place cel mai mult." "Fiind un subiect dramatic, am insistat cu regizoarea ca forma să fie luminoasă şi delicată şi cu mult umor. Ca lacrima să fie împletită cu râsul. Aşa-i şi în viaţă", mai spune actriţa.

      După  hohotele de râs şi momentele reale de emoţie din spectacol, piesa e un pariu câştigat. 

                                         Diana Marcu, Gândul, 29.03.2010

        Oscar şi Tanti Roz s-a născut din nimic şi dacă există astăzi pe scena Teatrului Bulandra e o minune. (....) Cu adevărat minunat e felul în care Chris Simion e "vinovată" pentru dramatizarea şi punerea în scenă a acestei poveşti de viaţă, surprinzând caracterul ei optimist şi speranţa care o însoţeşte.

      Oscar, eroul, marchează viaţa tuturor... Cele 14 scrisori trimise lui Dumnezeu sunt de fapt etape ale unei călătorii către sufletul lui.

      O călătorie care ne învaţă că trebuie să ne bucurăm  şi să trăim fiecare zi cu gândul că ar putea să fie chiar ultima.

      Într-un decor realizat de Adina Mastalier şi în jocul de lumini creat de Alexandru Darie se mişcă aceste patru personaje, plus părinţii lui Oscar şi doctorul Düsseldorf, cărora le simţi doar prezenţa.

      Aşadar, dacă vreţi să vedeţi două tinere talentate, o regizoare mereu surprinzătoare, un Marius Manole senzaţional, ca de obicei, şi pe Oana Pellea, cea mai frumoasă femeie din lume, vă recomand să mergeţi la această piesă. 

               Rozana Mihalache, Jurnalul Naţional, 9.04.2010

      Cu "Oscar şi Tanti Roz" teatrul redevine un spaţiu al excelenţei, unde spectatorii vin să vadă  adevărul. Spectacolul de la Teatrul Bulandra e unul profund, puternic şi tulburător despre viaţă şi moarte.

      Între "Dragă Dumnezeu" şi semnătura de final: "Te pup. Pe mâine!" este documentată viaţa unui copil de zece ani, care îşi trăieşte ultimele zile... Romanul lui Eric Emmanuel Schmitt, dramatizat şi adus pe scenă, capătă o forţă uluitoare.

      Adina Mastalier, scenografa spectacolului, a reuşit să ridice într-un spaţiu limitat o construcţie elaborată, cu numeroase compartimente secrete, care sunt revelate publicului puţin câte puţin, schimbând perspectiva privitorului şi povestind în imagini şi lumini rutina dură a vieţii de spital.

      Oana Pellea (Tanti Roz) este o combinaţie de fragil şi forţă, de tandreţe şi iubire necondiţionată care de la început te cucereşte. Cuplul pe care-l face cu Marius Manole (Oscar) are o chimie aparte, o sinceritate care lucrează organic asupra spectatorului. Cristina Casian (Bacon) şi Antoaneta Cojocaru (Peggy Blue) sunt două prezenţe care în ecuaţia spectacolului spun povestea speranţei.

                        Ioana Moldovan, 22, 6-12.04.2010

IMG_6298
IMG_6410
IMG_6415
IMG_6421
IMG_6447
IMG_6466
IMG_6481
IMG_6485
IMG_6493
IMG_6501
IMG_6521
IMG_6523
IMG_6529
IMG_6531
IMG_6580
IMG_6624
IMG_6628
IMG_6678
IMG_6714
IMG_6723
IMG_6733
01/21 
start stop bwd fwd

Spectacolele Teatrului Bulandra se adreseaza persoanelor cu varsta de peste 14 ani