“Întâlnire în două acte” – O radiografie a excelenței în teatru

De Ziua Mondială a Teatrului, Teatrul Bulandra în parteneriat cu UNATC organizează două întâlniri-eveniment între tânăra generaţie de actori şi seniorii Teatrului Bulandra – Victor Rebengiuc şi Virgil Ogăşanu – moderate de Lia Bugnar.

Sâmbătă, 27 martie, live stream cu Virgil Ogășanu de la ora 16:00 și cu Victor Rebengiuc de la ora 19:00.
Pe 27 martie este sărbătorită anual, Ziua Mondială a Teatrului. Teatrul Municipal “Lucia Sturdza Bulandra”, în parteneriat cu UNATC, organizează două întâlniri-eveniment între studenţi ai secţiei de actorie şi două personalităţi marcante ale teatrului românesc, actorii Victor Rebengiuc şi Virgil Ogăşanu, legende ale Teatrului Bulandra, care îşi vor evoca atât propriile începuturi în profesia pe care au transformat-o în artă, cât şi momentele care le-au marcat cariera, într-un dialog deschis şi provocator cu participanții, moderat de omul de teatru Lia Bugnar.

Printr-un parteneriat încheiat cu UNATC, au fost constituite două serii a câte 10 studenți care vor participa la eveniment și vor avea prilejul să adreseze câte o singură întrebare celor doi seniori, dialogul urmând să fie filmat şi transmis în regim live streaming atât pe site-ul (www.bulandra.ro) și pe pagina de Facebook a teatrului, cât și pe paginile partenerilor noștri – UNATC, Radio Guerrilla și Radio România Cultural.
Victor Rebengiuc şi Virgil Ogășanu sunt mai mult decât doi actori cu experiență. Ei încapsulează deja decenii de teatru și de film românesc. Experiența lor indiscutabilă pe scenă sau în fața camerelor, relația cu multitudinea de regizori de renume și cu actori de talie, numărul și complexitatea rolurilor și spectacolelor, erorile, detaliile tehnice, întâmplările și accidentele providențiale, toate capătă sens și devin cu adevărat pilduitoare doar atunci când sunt povestite nemijlocit, direct, față către față.

A spune că Victor Rebengiuc și Virgil Ogășanu vor vorbi despre experiența lor e prea puțin. Nu doar că vor vorbi despre experiența lor, ci vor constitui o adevărată experiență pentru tinerii studenți prezenți la eveniment. După un an în care spectacolele, dar și cursurile universitare, au fost fie suspendate, fie expediate în online, întâlnirea nemijlocită dintre cei doi mari actori și studenți capătă profilul unui eveniment deopotrivă educațional, cât și emoțional.
Evenimentul nostru se dorește o recuperare în forță, densă și semnificativă a terenului pierdut în anul care a trecut. Uneori, o singură afirmație, un răspuns potrivit, un ton sau un gest anume venit din partea unor figuri-model, pot genera un impact poate mai mare decât cel produs de un semestru sau de un an de curs.
Dimensiunea personală a întâlnirilor, chiar dacă pe fondul distanțării sociale, elimină sau curăță acel sentiment al înstrăinării și – de ce nu – al derizoriului, pe care întâlnirile online îl implică, fie și atunci când, din punct de vedere tehnic, totul decurge impecabil.
Ziua Mondială a Teatrului a fost instituită în 1961 de Institutul Internaţional de Teatru (ITI), iar din 1962 a devenit un eveniment anual organizat de centrele ITI şi comunitatea internaţională de teatru în fiecare zi de 27 martie. ITI reprezintă cea mai importantă organizaţie non-guvernamentală din domeniul artistic, fiind înfiinţată în 1948, la iniţiativa UNESCO.

Partenerii media ai evenimentului: Radio Guerrilla (partener principal), Radio România Cultural și Digi24.