Despre Noi

"Voința mea imperioasă de a munci mi-a trasat calea pe care am pășit în viață"

Lucia Sturdza Bulandra

Fondator Teatrul Bulandra

ÎNCEPUTUL

1947

Teatrul Bulandra, instituţie publică înfiinţată în anul 1947 cu numele de Teatrul Municipal şi-a început activitatea cu un grup de nouă actori, sub conducerea celebrei actriţe Lucia Sturdza Bulandra.

1963

În 1963 compania a fost rebotezată Teatrul Bulandra, iar Liviu Ciulei devine directorul artistic al teatrului. Marea şi variata sa experienţă ca actor, regizor, scenarist şi arhitect a impus o viziune specială asupra instituţiei, perioada directoratului său fiind asociată cu o adevărată Epocă de Aur a istoriei teatrului românesc.

1991

 În 1991, Teatrul Bulandra devine membru al Uniunii Teatrelor din Europa, în anii 1995 şi 2008 organizând Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa.

2002

În luna august 2002, Alexandru Darie devine noul director al Teatrului Bulandra, imprimând companiei o nouă viziune cu un spectru mult mai larg de interes artistic. Urmează o altă epocă fastă în istoria Teatrului Bulandra, o perioadă marcată de mari spectacole şi succese, atât în dramaturgia clasică cât şi în cea modernă.

din 2017

Teatru al Europei

În toată istoria sa de 70 de ani, un punct de referinţă consacrat a fost (şi este) participarea Teatrului Bulandra la festivaluri şi turnee atât în ţară cât şi în străinătate – o categorie al cărui număr este în continuă creştere, de-a lungul timpului Bulandra răspunzând invitaţiilor din ţări ca Italia, Spania, Columbia, Israel, Rusia, Ungaria, Mexic, Portugalia sau Franţa. Aceste participări au fost întotdeauna privite ca nişte oportunităţi: atât de a reprezenta România şi valorile teatrului românesc în medii culturale cât mai diverse, cât şi de a oferi publicului de altă naţionalitate o perspectivă teatrală cizelată în ani lungi de muncă şi creativitate la cel mai înalt nivel. Afirmarea în plan internaţional a Teatrului Bulandra, precum şi prodigioasa sa activitate desfăşurată în ultimele două decade, i-au determinat pe consilierii generali ai Primăriei Bucureşti să voteze în unanimitate numirea teatrului BULANDRA -TEATRU AL EUROPEI.