Adio maestre ION BESOIU

ION BESOIU
(11 MARTIE 1931 – 18 IANUARIE 2017)

Actorul ION BESOIU, figura emblematica vreme de 60 de ani in teatrul si filmul romanesc a incetat din viata. Iubea viata si oamenii, iubea arta! Era sobru, dar vesnic emotionat, cu o tristete in privire parca din alta vremuri, dar plina de speranta. Intalnirile cu Ion Besoiu erau oaze de liniste, momente de neuitat. S-a dus dincolo cu o nostalgie: „Am regretul ca nu mai traiesc vreo 25 de ani si ca am pierdut multi oameni dragi”.

A vrut sa fie marinar si profesor de limba romana ! Insa a fost remarcat la timp de catre dramaturgul Radu Stanca pe cand era licean si asta i-a schimbat destinul. In scurt timp, dupa finalizarea studiilor la Academia de Teatru si Muzica din Sibiu, Ion Besoiu a devenit actor in orasul natal unde a jucat 16 ani pe scena Teatrului „Radu Stanca”. A venit apoi in Bucuresti la Teatrul „Lucia Sturza Bulandra” al carui directorat l-a detinut timp de 12 ani. Va ramane in memoria tuturor ca Anton Lupan care readuce la viata goeleta „Speranta” in toate „Toate panzele sus”, regia lui Mircea Muresan.
A interpretat peste 35 de roluri pe scena Teatrului Bulandra, amintim cateva dintre cele mai cunoscute: Closca in „Procesul lui Horia” de Alexandru Voitin, regia Liviu Ciulei (1967); Serebreakov in „Unchiul Vanea” de A. P. Cehov, regia Alexa Visarion (1983); Polonius in „Hamlet” de William Shakespeare, regia Alexandru Tocilescu (1985); Oronte in „Mizantropul” de Moliere, regia Valeriu Moisescu (1989); Corifeu in „Antigona”  de Sofocle, regia Alexandru Tocilescu (1993); Ferapont in „Trei surori” de A. P. Cehov, regia Alexandru Darie (1995); Senecus in „Caligula” de Albert Camus, regia Mihai Maniutiu (1996); Muhoiarov Ivan Matveevici in „Oblomov” dupa I.A. Goncearov, regia Alexandru Tocilescu (2003).
Cateva dintre filmele in care a jucat Ion Besoiu:
„Furtuna”, regia Andrei Blaier si Sinisa Ivetici (1960); „Neamul Soimarestilor”, regia Mircea Dragan (1964); „Haiducii”, regia Dinu Cocea (1965); „Rascoala”, regia Mircea Muresan (1965); „Mihai Viteazul”, regia Sergiu Nicolaescu (1970); „Ciprian Porumbescu”, regia Gheorghe Vitanidis (1972); „Actorul si salbaticii”, regia Manole Marcus (1974); „Pacala”, regia Geo Saizescu (1974); „Ion, blestemul pamantului, blestemul iubirii”, regia Mircea Muresan (1979); „Ultima noapte de dragoste”, regia Sergiu Nicolaescu (1979); „Lumini si umbre” regia Andrei Blaier, Mihai Constantinescu (1979-1982).
In 2001 a fost declarat cetatean de onoare al orasului Sibiu si decorat cu Ordinul National „Steaua Romaniei”, in grad de cavaler pentru „dezvoltarea artei teatrale romanesti, prin prestigioasa si remarcabila sa activitate de actor, director de teatru si pedagog.”  Au urmat Premiul de excelenta al Cinematografiei Romane, in 2002. In 2008 a obtinut premiul pentru intreaga activitate la Gala Premiilor UNITER, iar in 2011 Asociatia Pentru Promovarea Filmului Romanesc i-a acordat premiul GOPO pentru intreaga opera.   In 2015 implinea 84 de ani, dar nu resimtea varsta inaintata. Ne-a transmis atunci, printr-un post de televiziune, un mesaj plin de speranta: „Sa traiti dupa idealuri, sa credeti in ele. Sa incercati sa faceti fericiti pe cei din jurul vostru, pentru ca atunci veti fi si voi fericiti…si sa credeti in dragoste, pentru ca fara dragoste nu exista nimic altceva”.     Trupul neinsufletit va fi depus joi 19 ianuarie la orele 16.00 la Capela Cimitirului Bellu Ortodox. Vineri 20 ianuarie de la orele 15.00, cei care l-au cunoscut si apreciat isi pot lua ramas bun de la Maestrul Ion Besoiu de la Teatrul „L.S.Bulandra”, foaierul Salii Liviu Ciulei (Bd. Schitu Magureanu nr.1) incepand cu orele 15.00, unde va fi depus pana sambata 21 ianuarie la orele 12.00. Slujba de inmormantare va avea loc sambata 21 ianuarie la ora 13.00 la Cimitirul Bellu Ortodox.

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!



Dragi spectatori, pentru a fi primii care află informații despre programul Teatrului Bulandra, despre repetiții, viitoarele premiere sau alte evenimente speciale, vă invităm să vă abonați la newsletterul nostru.