Alături de Alexandru Darie

TEATRUL BULANDRA
Cu gândul și sufletul alături de Alexandru Darie, directorul Teatrului Bulandra
Teatrul Bulandra este alături de Alexandru Darie, directorul teatrului și fiul celebrului actor Iurie Darie.
Actorul Iurie Darie a murit. Avea 83 de ani, și a murit în seara zilei de vineri, 9 noiembrie 2012. A plecat, dar ne-a lăsat toate personajele pe care le-a întrupat atât de convingător, atât de bine, încât le-am iubit, le-am crezut și le-am primit în timpul nostru personal, al fiecăruia.  Le cunoaștem pe toate, ne adunăm și vorbim despre ele.
Pentru Ducu, însă, mai există un personaj în Iurie Darie, un personaj mult mai important și mai mare, care nouă ne-a rămas necunoscut. Iar asta face ca uimirea lui, golul pe care-l resimte el, amintirile lui să fie diferite. Să fie altele. Să fie doar ale lui.
Noi îi suntem alături, îi vom fi în jur, așteptând să ne întâlnim în amintirile care ne-au rămas tuturor, dar mai ales lui, atât de frumoase, de adânci și de întregi.
Dumnezeu să-l odihnească…
Trupul neînsufleţit al actorului va fi depus astăzi în Sala Studio a Teatrului de Comedie din Bucureşti începând cu ora 16.00.
Slujba de înmormântare va avea loc duminică, 11 noiembrie, ora 14.00 la Cimitirul Sfânta Vineri.
Născut la 14 martie 1929, Iurie Darie a absolvit în 1952 Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică. A debutat în cinematografie în 1953 alături de Marga Barbu şi Liviu Ciulei cu “Nepoții gornistului” în regia lui Dinu Negrean, pentru ca ulterior să fie distribuit în peste 40 de producții.
Calitățile sale actoricești extraordinare l-au determinat pe Radu Beligan să-l coopteze în trupa de actori care va da faima Teatrului de Comedie din București. A jucat alături de mari actori ai scenei românești – Marin Moraru, Mircea Albulescu, Gheorghe Dinică, Dem Rădulescu, Vasilica Tastaman, Silviu Stănculescu, Stela Popescu.
Având un incredibil talent de desenator, lucru pentru care a şi fost admis la Institutul de Arte Plastice (în devafoarea căruia a ales actoria), Iurie Darie şi-a manifestat pasiunea pentru desen ilustrând cărți pentru copii şi realizând emisiuni de televiziune dedicate copiilor.
La ediţia din 2009 a Festivalului Comediei Româneşti – festCO i-a fost decernat premiul de excelenţă pentru întreaga carieră, iar în martie 2012  a fost recompensat cu Premiul Gopo pentru întreaga carieră.
La 1 iunie 2012, Iurie Darie a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor – Walk of Fame, din Piaţa Timpului, în centrul istoric al Capitalei, precum şi ‘Placheta Bucureştiului’ din partea primarului general Sorin Oprescu. În semn de respect şi apreciere pentru întreaga activitate…