In memoriam Lucian Pintilie

Regizorul Lucian Pintilie, unul dintre creatorii care au influenţat definitoriu istoria Teatrului Bulandra, figură emblematică a teatrului şi cinematografiei româneşti de peste 50 de ani, s-a stins din viaţă la vârsta de 84 ani.

 

Un om e liber când hotăreşte să fie liber declara într-un interviu Lucian Pintilie, cuvinte care par să ilustreze perfect traiectoria carierei sale într-o epocă caracterizată prin obscuritate şi tiranie.

În 1968 este interzis pentru prima dată de regimul comunist ca reacţie la premiera filmului Reconstituirea, peliculă desemnată recent de Asociaţia Criticilor Români de Film ca cel mai bun film românesc din toate timpurile.

 

Debutează pe scena Teatrului Bulandra în 1960, realizând în următoriul deceniu o succesiune de spectacole antologice: Copiii soarelui (1961), Proştii sub clar de lună (1962), Cezar şi Cleopatra (1963), Biedermann şi incendiatorii (1964), Inima mea e pe înălţimi (1964), D’ale carnavalului (1966), Livada cu vişini (1967). În 1972 montează spectacolul Revizorul care este interzis după doar trei reprezentaţii. Toată viaţa mi-am petrecut-o strecurându-mă printre cenzuri şi interdicţii de tot felul, povestea el într-un alt interviu.

 

În 1973 este exilat din România, stabilindu-se în Franţa unde montează la Théâtre de la Ville de Paris, dar şi pe alte scene ca Théâtre National de Chaillot (Paris), Guthrie Theater (Minneapolis) şi Arena Stage (Washington).

 

Se întoarce în România după 1990, realizând o serie de pelicule cinematografice în coproducţie franco-română dintre care s-au distins O vară de neuitat (1994) şi Prea târziu (1996), ambele participând în competiţie la Festivalul de la Cannes. În 1998 obţine Premiul special al juriului la Festivalul de Film de la Veneţia, cu filmul Terminus paradis.



Vineri, 17 mai, între orele 10.00 şi 16.00, trupul neînsufleţit al marelui regizor de teatru şi film va fi depus în foaierul Sălii Liviu Ciulei a Teatrului Bulandra, urmând ca, după ora 16.00, să fie transportat la Capela Cimitirului Bellu Ortodox.

 

Slujba de înmormântare va avea loc sâmbătă, 19 mai, începând cu ora 12.00.

 

Dumnezeu să-l odihnească în pace!



Dragi spectatori, pentru a fi primii care află informații despre programul Teatrului Bulandra, despre repetiții, viitoarele premiere sau alte evenimente speciale, vă invităm să vă abonați la newsletterul nostru.