Necrolog Alexandru Darie

Cu profund regret, Teatrul Bulandra anunţă dispariţia prematură a directorului său, regizorul Alexandru Darie.

Suntem cu toţii alături de familia îndurerată.

Odihneşte-te în pace, Ducu!

Alexandru Darie – un regizor de mare forță, s-a impus în peisajul teatral contemporan, înscriindu-se definitiv în galeria marilor personalităţi ale teatrului universal. A terminat Academia de Teatru şi Film în 1983, montând apoi în numeroase teatre din Bucureşti şi din ţară, iar din 1992 a fost regizor rezident în Teatrul Bulandra. Consacrarea lui a avut loc o dată cu spectacolul Visul unei nopţi de vară de William Shakespeare, pe care ziarul The Guardian l-a considerat cea mai bună montare de la spectacolul cu acelaşi nume, semnat de Peter Brook. Spectacolul a fost nominalizat printre primele 20 de producţii cu Visul unei nopţi de vară din lume.

Amadeus, Cameristele, Legături primejdioase, Mephisto, Poveste de iarnă, Iulius Caesar, Trei surori, Iluzia comică, Anatomie.Titus.Căderea Romei, Triumful dragostei, Conversație după înmormântare, Orfeu și Euridice, The Bach Files, Însemnările unui necunoscut, Coriolanus sunt doar câteva dintre spectacolele remarcabile, montate în ţară.

De-a lungul anilor, Alexandru Darie a montat pe scenele lumii: Cabala bigoţilor, Mizantropul (Statele Unite), Mult zgomot pentru nimic (Anglia), MephistoUriaşii munţilorMarat-Sade şi Equus (Germania), MacbethOmul cel bun din Sîciuan (Japonia), Duhul păduriiRegele Lear (Belgia).

A regizat operă și a fost creatorul concertului dedicat intrării în noul mileniu. Din 2002 Alexandru Darie a condus Teatrul Bulandra, conferindu-i acestuia un statut unic: un teatru cu artişti de elită şi cu o traiectorie profund europeană. În decembrie 2006 a fost ales, pentru două mandate consecutive, Preşedinte al Uniunii Teatrelor din Europa, uniune din care Teatrul Bulandra face parte din 1991 şi în care se regăsesc importante teatre europene ca: Piccolo Teatro din Milano, Maly Drama Theatre din Sankt Petersburg, Teatro di Roma, Teatro Nacional São João, Volkstheater Wien, Schauspiel Köln etc. În calitate de regizor, Alexandru Darie a fost un adevărat promotor al teatrului de calitate, activitatea sa regăsindu-se într-o varietate de expresii stilistice şi dramatice. În 2008 a organizat a 17-a ediţie a Festivalului Uniunii Teatrelor din Europa, manifestare unică, reunind prestigioase teatre europene din 13 ţări. A încurajat schimburile culturale şi coproducţiile teatrale, fiind invitat să monteze în Marea Britanie, Germania, Japonia, Belgia, Statele Unite și prezentând producţiile Teatrului Bulandra pe cinci continente. În 2012 i s-a decernat titlul de Cavaler al Ordinul Artelor şi Literelor, una dintre cele mai importante distincţii acordate de Ministerul Culturii şi Comunicaţiilor din Franţa.