Tacâmuri de pui

de Spiro Gyorgy

TACÂMURI DE PUI - un pariu cu mai mulţi câştigători

 

    Ţine de spiritul Teatrului Bulandra - şi constituie, fără îndoială, unul dintre pilonii de rezistenţă ai acestei trupe, dacă şi nu secretul tinereţii ei - permanentul dialog scenic între generaţii. Aşa se întâmpla în timpul doamnei Bulandra, gata oricând să facă sute de kilometri pentru a vedea un tânăr actor despre care auzise că este promiţător şi să facă apoi, iar, sute de diligenţe pe lângă oficialităţi, ca să-l poată aduce în teatru. Aşa se întâmpla în timpul domnului Ciulei, de al cărui directorat, de ale cărui montări se leagă debutul fast al unora dintre cele mai mari cariere actoriceşti ale ultimelor decenii. Aşa s-a întâmplat şi mai târziu, aşa se întâmplă, iată şi acum, şi cu acest spectacol în care joacă alături Luminiţa Gheorghiu şi Alina Berzunţeanu, Tora Vasilescu şi Antoaneta Zaharia, Petre Lupu şi Gheorghe Ifrim.

    A alătura în mod programatic generaţii diferite, a reuni experienţa cu prospeţimea, forţa cu fragilitatea, "zestrea" cu promisiunea şi ale face să sune armonic este un pariu pe cât de ispititor pe atât de riscant. Riscurile sunt asumate şi de o parte şi de cealaltă - comparaţiile sunt lucru… delicat, nu ştii ce efect nasc. Dar fără risc, bucuria jocului, bucuria lucrului sunt mărunte iar Teatrul Bulandra are ambiţia altor dimensiuni.

    Este un pariu, spuneam, care ţine de o tradiţie. Un pariu mai special, însă, care nu presupune, obligatoriu, vreun învins. El poate, el trebuie să fie câştigat - şi a fost, nu o dată - de ambele părţi. (Cristina Dumitrescu)

Traducerea: Ana Scarlat
Regia: Gelu Colceag
Scenografia: Mihai Madescu
Costume: Nina Brumusila

Batrana: Luminita Gheorghiu

Profesorul: Petre Lupu

Femeia: Tora Vasilescu

Tatal: Doru Ana

Mama: Mirela Gorea

Piciul: Vlad Zamfirescu

Amicul: Silviu Geamanu

Plutonierul: Ionel Mihailescu

Sergentul: Gheorghe Ifrim

Functionara: Daniela Nane

Pustoaica: Alina Berzunteanu

Fetiscana: Antoaneta Zaharia