PLATONOV

adaptare de DAVID HARE după A.P. CEHOV

spectacol realizat în co-producție cu UNATC “I.L. Caragiale”

traducere IRINA VELCESCU

*Spectacolul se adresează publicului cu vârsta de peste 14 ani

Data premierei:
21 și 22 Aprilie 2023

Durata spectacolului:
3 ore (cu pauză)

Platonov, cunoscut și ca “Piesa fără titlu”, este unul dintre cele mai controversate și mai fascinante texte dramatice ale lui Cehov, atât datorită temelor pe care le explorează, cât și a straniului parcurs pe care l-a avut. Se pare că este prima piesă scrisă de dramaturgul rus, în perioada 1880–1881, însă a fost descoperită la 20 de ani după moartea sa, într-un seif din Moscova, fără pagina de titlu, cu o mulțime de rescrieri și corecturi. A fost supusă, de-a lungul timpului, mai multor adaptări și interpretări, cea mai cunoscută fiind poate versiunea cinematografică a lui Nikita Mihalkov: “Piesă neterminată pentru pianina mecanică”.

 

Adaptarea lui David Hare după piesa cehoviană este prezentată acum în premieră națională la Teatrul Bulandra, în regia lui Theodor-Cristian Popescu, într-o propunere scenică ce explorează cu umor, cinism și sensibilitate relațiile complicate dintre oameni, neputința de a comunica unii cu alții, zborurile frânte, destinele ratate, realitățile trăite mocnit la suprafață și nimicitoarele explozii interioare. Spectacolul ne pune, așadar, față în față cu o frântură de umanitate: anti-eroi, locuind pe un tărâm al nostalgiei, al improbabilului și al zadarnicului, care-și trec vremea între ce-a fost și ce-ar putea să fie. 

 

În spectacolul de la Bulandra, împletind comedia, drama și atitudinea socială, Platonov devine o experiență aproape senzorială a “sălbaticei dureri de a fi om”, despre care vorbea Pasolini, dar și a “plictisiților și plictisitorilor” lui Cehov, adică noi, cei de fiecare zi.

ȘERBAN PAVLU (Platonov)

RODICA LAZĂR (Anna)

DANIELA NANE / ANCA ANDRONE (Sofia)

SILVANA NEGRUȚIU / OANA TUDOR (Sașa)

GHEORGHE IFRIM (Șcerbuk)

DAN AȘTILEAN (Ivan)

CONSTANTIN DOGIOIU (Nikolai)

LUCIAN IFRIM (Porfiri)

CĂTĂLIN BABLIUC (Osip)

MARIUS CHIVU (Bugrov)

MATEI CONSTANTIN (*) (Kiril)

EDUARD PĂUNA (*) (Serghei)

TEONA STAVARACHI (*) / ANA RADU (*) (Maria)

ISABELA CHITOȘCA (*) (Katia)

 

Regie THEODOR-CRISTIAN POPESCU

Spațiu scenic COSMIN ARDELEANU

Costume MARIA MIU

Lighting design CRISTI NICULESCU

Muzică și sound design ANDREI RAICU și BOGDANA DIMA

 

Asistent regie NORA ZAMFIR

Asistent costume ALEXANDRA SECĂREANU

 

(*) Studenți la Master Arta actorului, în cadrul Departamentului Actorie, Facultatea de Teatru, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, București – în cadrul programului de practică, susținut de UNATC în parteneriat cu Teatrul Bulandra.

 

Regie tehnică MIHAELA OANCE

 

foto COSMIN ARDELEANU