Triumful dragostei

de Pierre Marivaux

Data premierei: 13 Noiembrie 2005 în cadrul Festivalului Naţional de Teatru.

Marivaux: in dragoste triumfa minciuna?
Mereu schimbatoarea consistenta si misterul acesteia redate genial in spectacolul lui Darie. Comedia pusa in scena de Alexandru Darie la Teatrul Bulandra din Bucuresti si jucata la Teatrul Valle se numeste “Triumful dragostei”. Un titlu asemanator in epoca crestina ar fi fost pana la Marivaux de neconceput. Cuvantul “triumf” reprezinta in sine un scandal. Poate exista oare triumf in viata terestra ? Mai bine spus ce fel de triumf ar fi oare posibil ?

Exista si la Marivaux acelasi sentiment care, mai intai la Diderot si apoi la Sade este evident. Numai ca Marivaux este mai abil decat Sade si mai rafinat decat Diderot. Niciodata nu se va lasa prins asupra faptului si anume acela al palparii reale a unui corp. Este ceea ce il intereseaza cel mai mult, dar in acelasi timp este si ceea ce nu se poate spune. Acel gest, de-o clipa, provoaca – asa cum spunea insusi autorul -, surpriza (“Surpriza dragostei”) si mai tarziu chiar triumful.
Dar pentru ca atat surpriza cat si triumful sfarsesc destul de repede, acestea nu sunt altceva decat masca unei frici.

La Marivaux toate echivocurile si inconstantele respectiv minciunile pe care personajele le spun atat celorlalti cat si lor insele (toti eroii lui Marivaux sunt misogini sau mizantropi), nu sunt dezvaluite o data cu dezvaluirea adevarului iluzoriu de la sfarsit, ci printr-o indepartare sistematica de la miezul problemei, prin mereu schimbatoarea consistenta si misterul acesteia. Acest lucru este redat genial in spectacolul lui Darie prin doua elemente scenografice: albul orbitor al decorului si al costumelor (acel alb simuleaza o candoare suspecta) respectiv neintrerupta serie de panouri, cinci la numar, ultima fiind de-a dreptul o oglinda.
Minciuna sau prefacatoria, spune Darie, nu au limite la Marivaux. Insasi minciuna este substanta comediilor sale.

Franco Cordelli – Corriere della Sera,
25 octombrie 2005

Regia: Alexandru Darie

Traducerea şi adaptarea: Oana Turbatu

Decoruri: arh. Octavian Neculai

Costume: Maria Miu

Muzica: Adrian Enescu

Phocion
Rodica Lazăr
Hermidas
Anca Androne
Hermocrate
Marian Râlea
Agis
Daniel Popa
Leontine
Manuela Ciucur
Arlequin
Adrian Ciobanu
Dimas
Vlad Zamfirescu

Dragi spectatori, pentru a fi primii care află informații despre programul Teatrului Bulandra, despre repetiții, viitoarele premiere sau alte evenimente speciale, vă invităm să vă abonați la newsletterul nostru.